Gode historier

Simon fik sit ønskejob

Efter et afklaringsforløb i Nextjob er 23 årige Simon Helmuth Lund, der har indlæringsvanskeligheder og ADHD, i dag ansat i flexjob i FCK Fanshop i Parken på Østerbro. Her arbejder han med at holde styr på varelageret, fylde varer på hylderne i butikken og ekspedere kunder.

Simon tager glad og smilende imod os, da vi ankommer til FCK Fanshop for at høre, hvordan det går med ham.  Det gode humør er ikke bare for i dag, det er nemlig dét, der kendetegner Simon. Altid smilende og i godt humør, og med en evig positiv tilgang til verdenen.

Afklaringsforløb hos Nextjob

Men han har ikke altid været glad og smilende. Efter skolen kom Simon på STU-Idræt og Idrætsefterskolen Ullebølle på Fyn.  På det første år på idrætsefterskolen begyndte Simon at få svært ved at styre sit humør og temperament på fx fodboldbanen og kom hurtigt i konflikter. Han fik konstateret ADHD og begyndte at få medicin og komme i samtalegrupper. Det hjalp ham så meget, at han blev glad, positiv og fik ro til at kunne koncentrere sig. Han lærte gradvist sig selv og sin sårbarhed at kende, i sådan en grad at han nu tør stille sig frem og fortælle sin historie.

På grund af Simons indlæringsvanskeligheder kunne han ikke umiddelbart få et job. Derfor blev han i august 2014 visiteret til et afklaringsforløb i Nextjob af Ungeenheden i Gentofte Kommune. Sammen med Nexjob skulle Simon finde ud af, hvad han kunne arbejde med, hvor mange timer og hvilke særlige hensyn der skulle tages til Simon.

Simons største ønske

Det stod hurtigt klart for Nextjob, at Simon var mere end almindeligt glad for fodbold. Ikke bare for at spille fodbold, men han vidste alt om fodbold, ligaer, spillere, trænere osv. Og hans højeste ønske var at komme til at arbejde med fodbold.

- Vi snakkede meget om, hvad jeg gerne ville. Nextjob hjalp mig til at få mit største ønske opfyldt. Jeg er så taknemmelig for, at de kørte ind til FCK Fanshop og spurgte, om jeg kunne komme i praktik, i stedet for bare at placere mig et tilfældigt arbejdssted. Jeg følte, at de lyttede til mig, fortæller Simon.

Simons start og udvikling i FCK Fanshop

Simon startede i praktik i FCK Fanshop d. 26. august 2014 i fire timer om dagen to gange om ugen. En jobkonsulent fra Nextjob kom jævnligt på besøg i butikken for at holde møder med Simon og Simons leder og kontaktperson, for at høre hvordan det gik.

Stille og roligt over måneder kunne Simon arbejde flere og flere timer og løse flere forskellige opgaver. 
I dag er Simon bl.a. uofficiel ’opfyldningsansvarlig’ og er én af de medarbejdere, der har allermest styr på lageret. Derfor er han én af dem, kollegerne spørger om hjælp, hvis der er noget, de ikke kan finde ud af.
For et halvt år siden ville Simon gerne lære at stå i kassen – men han var ikke så god til tal og matematik. Ungeenheden i Gentofte fik arrangeret, at Simon kunne komme på et matematikhold på VUC i Lyngby, og Simon er i dag så stærk til tal, at han kan betjene kassen.

Årets kollega

At kollegerne er meget glade for Simon, er der ingen tvivl om. Det blev især tydeligt da Simon blev valgt til Årets Kollega ved en afstemning til FCK Fanshops julefrokost 2015. Ud over æren fik Simon også et diplom og en lille pokal.

-  jeg er meget glad for mine kolleger, der er altid nogle at snakke med, og to af mine kolleger ser jeg også i fritiden. Vi holder FIFA-aftener, laver mad sammen, spiser og snakker og spiller FIFA-fodbold, fortæller Simon.

Samarbejdet med Nextjob

Igennem hele praktikperioden har der været et tæt samarbejde mellem FCK Fanshop, Simon og Nextjob, og hver tredje måned har der været opfølgende møder med Ungeenheden i Gentofte.
Nextjob arbejder med håndholdte forløb, og som andre borgere i Nextjob fik Simon en fast jobkonsulent, som fulgte ham igennem hele forløbet.

- Samarbejdet med Nextjob har været rigtig godt. FCK Fanshop og Nextjob har suppleret hinanden godt i forhold til at hjælpe Simon i hans udvikling. Vi fandt også ud af i fællesskab, at det ville være godt for Simon, hvis han kunne forstå og tale lidt engelsk, fordi vi har mange turister i butikken. Så Nextjob fandt et engelskkursus til Simon, som han stadig følger. Nu kan han forstå og sige korte sætninger på engelsk, fortæller Martin Nøhr Rådberg, som er leder i FCK Fanshop og Simons kontaktperson i butikken.

Simons fremtid

Efter 13 måneder i praktik var Simon klar til et flexjob og var oppe på at kunne arbejde 24 timer om ugen.  FCK Fanshop ville gerne ansætte Simon, så d. 1. oktober 2015 fik Simon sit største ønske opfyldt og blev ansat i flexjob i butikken. 
Der er stadig meget Simon gerne vil lære i sit arbejde. Næste mål for Simon er at komme ’ud på gulvet’ og vejlede kunder.

- Der er mange nye planer for butikken i fremtiden – og Simon er helt klart en del af de planer. Der er stadig en masse Simon kan lære. Lige nu arbejder Simon i den fysiske butik. Tanken er, at Simon på sigt også skal arbejde med butikkens webshop. Det vil sige tage imod bestillinger, pakke varerne og skrive en lille hilsen på et kort, der skal med pakken. Det er fortsat vigtigt, at vi tager det skridt for skridt, og en fast struktur i arbejdsdagen er meget vigtig for Simon, fortæller Martin Nøhr Rådberg.

En stor oplevelse for FCK Fanshop 

I FCK Fanshop har de ikke før prøvet at have mennesker med særlige behov som Simon i afklaringsforløb og flexjob, men det har været en stor oplevelse for dem. Især Martin er imponeret over den udvikling, Simon har gennemgået, og at han fortsat udvikler sig.

- At have en medarbejder som Simon har givet mig blod på tanden til i fremtiden at have andre i praktik, der har brug for en håndsrækning og støtte til at komme videre i livet, slutter Martin, inden han og en glad Simon skal videre med dagens dont i FCK Fanshop.